Den årlige operatur til Birthe i Århus

2007-01-27T00:00:00+00:0027. januar 2007|Kaj og familien|

Der er en dejlig tradition for, at Birthe i Århus inviterer til en operaforestilling i Musikhuset i Århus. Normalt i slutningen af januar eller begyndelsen af februar. Birthe er ven med Helle og Leif i Kvissel helt fra skoletiden. Vi startede med at hente Helle og Leif i Kvissel kl. 09.30. Kørte til Senhøj rasteplads, hvor vi fortærede Helles boller belagt med syltetøj fremstillet af Leif. En sand delikatesse. Var i Århus præcis kl. 12 hos Birthe, hvor Kirsten og Poul fra Nibe holdt i deres helt nye Citroen C 4.

 

 

Vi nyder Helles boller på rastepladsen i Senhøj.

 

 

Kirsten og Birthe foran den nye Citröen C 4.

 

Vi skulle derefter på et overraskelsesbesøg, der viste sig at være Museet på det Psykiatriske Hospital i Århus (Risskov). På kunstmuseet findes der ca. 6.000 kunstværker skabt af kunstnere med sindslidelser, hvoraf langt de fleste har været indlagt på hospitalet. Der var også en udstilling med samlinger af køkkentøj, lægeinstrumenter, patientarbejder, værktøj m.v. Der var også illustrationer af behandlingsformer såsom varme bade, åreladning, diverse medikamenter. Af tvangsmidler var der insulinchok, elektrochok og lobotomi (det hvide snit). Altsammen en meget stor oplevelse herunder også at se de meget smukke bygninger, tegnet af arkitekt G. Bindesbølle, indviet i 1852.

 

 

Alle var nu glade for at komme hjem til Birthes dejlige middag med tilhørende vine. Midt i al pigesnakken fik vi mænd mulighed for en velfortjent eftermiddagssøvn, inden vi kørte ind til Musikhuset for at se Jægerbruden af Carl Maria von Weber. Lilly og jeg havde set den i Berlin, hvor vi specielt kan huske den flotte opsætning med rigtige, grønklædte skovfolk. Jeg skal undlade at gennemgå handlingen, men vi glædede os over den dejlige musik af et meget veloplagt Symfoniorkester og de mange skønne sange. Vi var godt trætte, da Alfa’en svingede ind i garagen kl. 00.30 efter en dejlig dag.

 

 

Koropførelse af Händels oratorie Messias malet af en patient.

 

 

Filosoffen Martinus, der er født i Sindal i 1890, fik i 1920 en kosmisk indvielse (åbenbaring) baseret på kosmiske verdenslove. Her er et maleri af en patient, der prøver at illustrere livets to former for energi, nemlig vekselvirkningen mellem den fra universet i form af vores omgivelser, og den fra vort eget indre i form af udstrålende energi.