På operatur til Køln med Jens og Johanne

2007-05-17T00:00:00+00:0017. maj 2007|Kaj og familien|

Der er efterhånden opstået en årlig tradition, vi sætter stor pris på, nemlig en operatur til en eller anden stor by i Europa. I år gik turen til Køln. Det er Jens (eks postmester) og Johanne (mild lærerinde på Jerup skole og gift med Jens), der forestår planlægningen af turen, der såvidt muligt foregår i en af Kammas busser og altid med operachauffør Kim som driver, bartender, oprydningschef, humorist, sjælesørger, indpisker med særlig blik for de skønne damer, der til gengæld benytter enhver chanche til at provokere ham på sædvanlig kvindelig, listig facon.

 

Vi var i år 27 deltgere, hvor Frederikshavnerne mødtes kl. 06.00 torsdag morgen på rutebilstationen. Vi var efter Kims rolige og behagelige kørsel i Køln ca. kl. 19, så der blev tid til fælles spisning foran Kølner Dom på en restaurant med det gode navn HOF. Fredagen var fri til frit valg, så Lilly og jeg vandrede alle gågaderne op og ned i Tysklands 3. største by.

 

Aftenen var forbeholdt operaen JENUFA, der kort forklaret går ud på, at den skønne unge Jenufa er blevet graviditeret af af den unge flotte Steva, der går fri for at blive soldat, hvilket fejres med en ordentlig druktur, der bl.a. medfører, at Jenufas onde stedmoder Kostelnicka forbyder ægteskabet i et år, i hvilken periode Steva skal holde sig ædru. Halvbroderen Laca byder sig til og tilbyder Jenufa ægteskab. Hun afslår ham, og som hævn vansirer han hendes ansigt med en kniv.

 

Jenufa føder sit barn i hemmelighed og bliver skjult af den onde stedmor, der giver Jenufa et sovemiddel og kaster barnet i floden, der fryser til is. Hun tilbyder Laca at gifte sig med Jenufa og på trods af, at han har ødelagt hendes smukke ansigt, ender det med bryllup, men inden de når at blive viet, dukker der en dreng op. Han har fundet det lille barn i vandet, hvor isen er smeltet. Det hele ender i den rene elendighed, hvor alle er tabere. En rigitg opera, der fik stor bifald af et veloplagt publikum.

 

Lørdagen benyttede vi bl.a. til at se den flotte Kølner Dom, der var stuvende fyldt med turister. Aftenens opera Brittens Billy Budd, baseret på sømandsromanen Billy Budd af Herman Melvilles – sidste værk. En rigtig sømandshistorie, hvor Billy bliver dømt for mytteri. En dom, der er helt forkert, idet han er blevet falsk anklaget af den onde våbenmester Claggert, som Bill ved lidt af et uheld kommer til at dræbe, da han pga. stamning ikke kan få ordene frem og i stedet for benytter næverne. Mordet finder sted lige foran øjnene af kaptajnen, der ser sig nødsaget til at føre Bill for en krigsret, hvor han bliver dømt til hængning. Operaen er speciel ved, at der ikke findes en eneste kvindelig medvirkende, så operaen var sopranfri. Rollen som Billy Budd blev flot udført af en ung lyshåret sanger.

Ved hjemkomsten til hotellet underholdt Beth med sange og historier. En fin kontrast til aftenenes mandeforestilling.

 

Søndagens hjemtur  blev som sædvanligt en kulinarisk oplevelse med spegemad medbragt af Ruth og Lavst. I bussen serverer Johanne masser af kaffe, der bliver forstærket af en dejlig engelsk kage bagt af Aase med Stig som forsmager. Vi var vel hjemme præcis kl. 23.30 efter en fantastisk dejlig tur. Stor tak til Jens og Johanne og alle andre aktører.