Hvad skal vi drikke til juleanden?

2019-01-16T14:26:09+00:0010. december 2007|Kaj og vin|

Mange spørger: “”

 

Nu er smag og behag heldigvis forskelligt. Men udgangspunktet er nok, at til juleanden med karameliserede kartofler, kraftig sovs, rødkål, æblegelé, agurker, syltetøj m.v. kræves alkoholrige, tunge, sødmefulde nærmest portvinsagtige vine, der kan tackle det søde, tunge og fede måltid.

 

Der kan være tale om en:

  • Amarone-type fra Italien
  • Shiraz fra Australien eller
  • Rhône vin.

        

 

Jeg må desværre sige, at det ikke er min personlige smag. Jeg kan ikke klare de sødmefulde alko-bomber, der kan smage fremragende ved det første glas, men så sidder det også i halsen på mig, og jeg har ikke lyst til mere. Så definitionen på en god vin for mit vedkommende er, at man har lyst til et glas mere, og det bedste er, at når man drikker det sidste i flasken, får man den bedste oplevelse og ærger sig over, at man ikke har en flaske mere.

 

Jeg foretrækker vine med elegance, friskhed og finesse, som der findes i mange franske vine stærkt fulgt af vine fra Italien og Spanien.

 

   

 

Hvad drikker vi selv til juleanden?

For det første har Lilly forbud mod at tilføre anden alle mulige former for agurker, syltetøj, rødkål, karameliserede kartofler m.v. Efter denne reduktion af tilbehøret vil en god Bordeaux være fremragende. Men hvis ikke maden bliver tilrettet, vil en Bordeaux nemt komme til at virke alt for tør og svag.

 

Vi har altid drukket Bourgogne. I gamle dage en almindelig Bourgogne, hvor jeg i tresserne købte 12 flasker hos den lokale købmand, hvor vi kun drak en om året, nemlig til juleanden.

 

I dag foretrækker vi en 1er cru fra Gevrey Chambertin, og i år bliver det nok en Estournelles St. Jacques fra årgang 99. Måske bliver det en grand cru fra Latricières Chambertin, men min gamle vinbondeven Philippe Duroché sagde ofte, at man skulle drikke de store Bourgogner som en nydelse i sig selv. Men lad os nu se!