Julen

2007-12-30T00:00:00+00:0030. december 2007|Kaj og familien|

Inden vi om 1 time for syvende dag i træk skal deltage i en større middag med skønne vine, vil jeg fortælle lidt om vores jul, der startede den 23. december med, at Annette, Per, Marie og August kom hjem fra Østerbro og Marianne og Anders fra Stavanger.

 

Vi holdt så forpremiere den 23. december, idet Annette og Per skulle holde jul selve juleaften hos Bente og Poul i Sæby. For ikke at spise and en uge i træk, havde Lilly investeret i den dyreste Bresse kylling, vi nogensinde har smagt. Første gang, vi smagte en Bresse kylling, var i Arnheim i Belgien på en restaurant, der var specialister i Bresse kyllinger. En ren himmerigsspise, vi har talt om mange gange, så nu skulle successen gentages. Det blev noget af en skuffelse, måske på grund af for lang stegetid. Den smagte som en mellemting mellem en kalkun og kylling.

 

   

 

Selv vinen blev en fiasko. Jeg havde fundet Gevrey Chambertin 1. cru frem fra årgang 99, der altid har smagt fortræffeligt, men netop disse to flasker havde valgt at falde i søvn. Jeg prøvede at dekantere for at vække de slumrende kræfter. Det hjalp lidt, men friskheden, druesmagen og kraften var borte. Det blev meget bedre, da jeg til den efterfølgende almindelige danske kylling, fandt en Chambolle Musigny 2004, der smagte perfekt. Til osten havde jeg valgt en flaske Chateau Beaucastel 1998, en 100 points vin fra Parker og Wine Spectator. Det var naturligvis en kæmpeoplevelse, selv om den efter min smag havde for megen sødme i eftersmagen, hvilket jeg dog var ene om!

 

Børnene var naturligvis utålmodige efter at synge og danse omkring juletræet for at komme i gang med gaverne. Lilly havde på forhånd givet dem penge til at købe bamser i Build a Bear forretningen. August havde valgt en gepard, som jeg ikke husker navnet på, medens Marie havde valgt en skildpadde, der var blevet døbt Jasmin. Begge dyr fik en mængde tøj. Jeg fik forøvrigt en meget flot grøn ko, som August havde skabt i fritidshjemmet. Lilly fik 30 meget flotte glas, som vi havde hentet dagen før i Skagen hos glaspuster Niels Olsen.

 

   

 

Den 24. december kom Annette og børnene ind fra Sæby, hvor Marianne og jeg mødtes med dem i Frederikshavn kirke, hvor min gode ven sognepræst Laurids Korsgaard som sædvanligt prædikede om julens budskab om næstekærlighed og skældte ud over vores store forbrug og stræben efter velfærdsgoder. Marie faldt i søvn, og August syntes, det hele var jævnt kedeligt. Laurids var dog ikke helt blottet for humor, da han ville benytte lejligheden, hvor vi var flere samlet end normalt, til at fortælle om en række foredrag, han vil holde i løbet af foråret om det kristne tro. Han har tidligere med stor succes holdt lignende arrangementer i Sognehuset.

 

   

 

Selve juleaften var vi kun Marianne, Anders og os to. Vi fik en fremragende foie gras til en Gewürtztraminer fra Trimbach, og til den flotte landand fra Thomas fik vi  først en Gevrey Chambertin village 2005 fra marken Aux Elelois. Den banede en flot vej for en Estournelles Sct. Jacques 1. cru fra 1989 – begge var Gilles Duroché. 

 

Når jeg nu er ved vinene, havde vi i julens løb flere meget positive oplevelser. Cloudy Bay 2004 fra New Zealand, Baron d L 1983 fra Loire dalen (24 år gammel hvidvin, der var ganske frisk), Batailey 1985 og 1988, der begge  havde den helt rigtige jordsmag. Cantenac Brown 1970, der var pragtfuld i smagen og farven. Den største overraskelse var nok en Bonnes Mares 1982 fra Ponelle. En meget tynd årgang i Bourgogne, men denne udgave havde den rigtige Bourgogne kulør, en del frugt og en fin eftersmag af kostald.

 

 

Et af julens højdepunkter er familietræffet hos Lisbeth og Jørgen på Tronderup, hvor vi i år var 26 deltagere. En del afbud. Til gengæld tegner 2008 til det største antal deltagere nogensinde, idet næste generation er begyndt at tage sig sammen. Der er tradion for, at Lisbeth serverer dyrekøller leveret af sønnerne Ole og Thomas, og jeg kommer med Sigurd Müllers julevin, der passer fortrinligt til dyrekødet. Efter en kæmpe portion ris à la mande, vandrer vi allesammen om juletræet med Lisbeth som forsanger. Det hele kulminerer med dannelsen af en kæde, der løber ind i de store stuer med større og større fart til stor morskab for børnene, når de gamle falder om i lænestolene. Derefter serveres øl og vand, masser af slik, kaffe og kager.

 

   

 

Ovenpå denne kraftpræstation var det en hel befrielse, at søster Else kom på besøg, idet vi sammen med Marie kørte ned til Møllehuset. Parkerede bilen og gik den fine tur op til bunkerne og kanonerne, der nu er blevet afdækket, idet alle træer er fjernet, og der er anlagt træflisstier. Det var som om samvittigheden lettere kunne bære den efterfølgende frokost à la Lilly.

 

Lørdag den 29. var vi inviteret til fødselsdagsfest hos nabokone Karen. Hun fylder ganske vist først fødselsdag i marts, men havde inviteret kollegaerne på Abildgårdskolen til middag. Det blev en dejlig aften med mad og vine, men ikke mindst selskabet med nogle uhyre venlige og sjove mennesker, som vi har stor lyst til at møde en anden gang.

 

Nu råber Lilly, at jeg skal skynde mig. Vi skal være i Kvissel om et kvarter til middag hos Helle og Leif. Men mere herom i morgen.