Tordenskioldsdage i Frederikshavn

2008-06-29T00:00:00+00:0029. juni 2008|Kaj og familien|

I weekenden har der været Tordenskioldsdage ved Krudttårnet i Frederikshavn Havn. Her har vi kunnet opleve Fladstrand anno 1717 med boder, håndværk, musik, mad, sejlskibe, historiske grupper af soldater, musikere og sangkor, hvoraf mange kommer fra Norge, bl.a. Torshovkoret og Sagene Janitsjarkorps fra Oslo med omkring 100 musikere og sangere.

 

   

 

Der er utallige arrangementer med højdepunkt hver aften kl. 21.45 til 22.45, hvor der opføres totalteater i havnen med mange skibe og flere hundrede medvirkende i spillet Peter – Mandsmod og Kongekunst. I år havde man engageret skuespilleren Peter Mygind til at spille Kong Frederik den IV. Ham oplevede vi i Frederikshavn kirke lørdag formiddag kl. 10.00, hvor sognepræst Laurids Korsgaard holdt historisk gudstjeneste for alle 1700 tals klædte deltagere.

 

Kongen og dronningen skulle deltage i gudstjenesten, men da klokken slog 10 var majestæterne ikke ankommet, så efter at have ventet i 10 minutter mistede sognepræsten tålmodigheden og startede uden kongen, der dog ankom ca. kl. 10.30, vistnok ikke helt udsovet. Det var forøvrigt meget interessant at se 400 i uniformer af alle slags og høre Laurids fortælle levende om slaget ved Marstrand, som Tordenskiold indtog med ganske få soldater.

 

   

 

Hele det store arrangement bæres af utallige frivillige, der med Jan Michael Madsen i spidsen udfører et kæmpearbejde. Frederikshavn kommune bidrager med arbejdskraft, lokaliteter og penge. I år var MAN Diesel hovedsponsor for første gang sammen med Nordjydske Bank, hvilket bl.a. betyder, at der er fri entré. Jeg ved ikke, hvor mange besøgende der har været, men vejret har i modsætning til tidligere år været perfekt.