Wagner aften med Aalborg Symfoniorkester

2008-12-04T00:00:00+00:004. december 2008|Kaj og familien|

Aftenens dirigent var Michael Schønwandt, chefdirigent for Det Kongelige Kapel, der bl.a. er den eneste skandinaviske dirigent, der har dirigeret i Bayreuth. Han fik også det bedste frem i aftenens solister: Sopran Tina Kiberg og basbaryton James Johnson, begge fra Det Kongelige Teater samt Aalborg Symfoniorkester.

 

Først hørte vi  musik fra operaen Den flyvende Hollænder af Richard Wagner. Og vi oplevede faktisk hele operaen på 41 minutter (normalt vel 3 timer). Handlingen er i al enkelthed den, at Satan har erklæret Den flyvende Hollænder (hollandsk skibskaptajn) for udødelig. Kun een gang hver syvende år har han mulighed for frelse, men det kræver en kvindes grænseløse kærlighed. Skibet sejler mod klipper, grundstøder, går læk osv. osv., men en dag i kraftig storm, går det i læ på den norske sydkyst, og kaptajnen går i land. Her kommer han til huset, hvor den norske jente Senta bor. Hun er besat af beretningen om hollænderen, hvis billede hun har hængende på væggen. Det hele ender med, at Senta ofrer sit liv for hollænderen, der herved frelses for den evige fortabelse.

 

Hele den historie hører vi så om med den indledende ouverture, der skildrer hollænderen og hans mandskabs vilde strejfen om på verdenshavene.

 

I den storslåede monolog fortæller James Johnson om hollænderens skæbne. Senta i form af Tina Kiberg synger en ballade om, hvorledes hun agter at forløse hollænderen, og endelig hører vi til sidst den store duet, hvor hollænderen og Senta erkender deres skæbnemæssige forbundethed.

 

Ovenpå denne store oplevelse havde jeg ikke kræfter til at følge slutscenen mellem Brunhilde og Wotan fra operaen Valkyrien af Wagner. Ellers et uhyre interessant tema om kampen mellem følelser og fornuft, men det må vente til en anden god gang.

 

Vi får nemlig rig lejlighed til at høre Wagner de kommende år. Symfoniens leder Poul Elming har nemlig fået den geniale (forhåbentlig) plan, at arrangere verdens største konkurrence for Wagner-sangere i november 2010. Han var jo selv verdenskendt tolker af Wagner, så baggrunden er i orden. Herom senere.