Jørgen Jacobsen 80 år – Ch. de Haux 1985 – 6 liter

2019-01-16T14:26:07+00:007. marts 2009|Kaj og vin|

Lis og Jørgen holdt en ualmindelig hyggelig middag i anledning af Jørgens 80 års fødselsdag i hjemmet i Gærum. Lis havde bestilt mad udefra, og der blev serveret tapas til forret og andebryst med tilbehør som hovedret. Diverse oste og en meget lækker chokoladekage.

 

Det store samtaleemne var imidlertid, om vores gave – en 6 liter Chateau de Haux 1985 -ville være drikkelig eller gået i eddike. Den har været perfekt opbevaret i min vinkælder. Jeg kørte ud med den for en måned siden og aftalte med Anettes Søren, der er praktisk begavet, at vi skulle mødes søndag formiddag kl. 10.00 og åbne den store flaske.

 

   

 

Søren havde sav, økse, knive m.v. med for at fjerne det store laksejl. Det kom han fint fra, og den store prop var perfekt gennemvædet, så den røg op stille og roligt i perfekt stand. Vinstanden i flasken var perfekt, og det viste sig da også, at den smagte perfekt. Vi skyndte os at lukke flasken igen, så den ikke fik ilt inden middagen.

 

Indholdet i den store flaske blev hældt over på karafler og serveret til anden og osten. Dejlig frisk bouquet og flot rød farve på trods af 24 år på flaske. Den smagte fortræffeligt til maden og holdt sig velsmagende indtil sidste dråbe blev hældt ned 3 timer efter start. Ret fantastisk når man tænker på, at Ch. de Haux blev købt af Peter Jørgensen (og os aktionærer) i 1985, så denne flaske er fremstillet på det lokale kooperativ, altså inden man selv fremstillede hele processen.

 

Årsagen til det vellykkede resultat må være:

  • En kombination af en stor årgang (1985)
  • Omhyggelig opbevaring (Kajs vinkælder)
  • Og den store flaske (6 liter – IMPERIAL).  

   

 

Slottet tilbyder forøvrigt vin leveret i store flasker lige fra magnum til 18 liter (Melchior). Jørgen var meget glad for gaven, idet familien altid har set op til Peter Jørgensen, der var leder af den første vintur, de var på til Bordeaux helt tilbage i 70’erne. Og så sent som i oktober sidste år var de på ferie i Bordeaux og boede i en af slottets ferielejligheder, hvor de også var til middag på slottet, hvor Peter Jørgensen var vært.

 

Vi ser nu frem til, at Jørgen bliver 90 år. Jeg har på forhånd lovet at give ham en 9 liters rødvin, men ikke nødvendigvis en årgang 1985.