Hos Kirsten og Poul i Nibe – Lundbæk landbrugsskole, general Schleppegrel, lindetræ

2009-09-27T00:00:00+00:0027. september 2009|Kaj og familien|

Kirsten og Poul havde inviteret til træf i Nibe. Helle og Leif Frydkjær var så flinke at hente os her på Orionvej. Det var helt mærkeligt, at jeg blot skulle sidde og holde Lilly i hånden på bagsædet og nyde køreturen for ikke at snakke om, at jeg kunne drikke rødvin ad libitum til frokosten uden at tænke på spritkørsel m.v.

 

Vi hentede Birthe fra Århus på banegården i Aalborg. Vi skulle møde Kirsten og Poul ved Lundbæk Landbrugsskole, hvor Poul havde medbragt apotekervand i form af Cremant de Bourgogne. Else og Niels fra Grenaa ankom også. 

 

Poul fortalte små løgne- og pralehistorier. Bl.a. stod vi ved det gamle lindetræ, som Poul skønnede til at være 500 år gammelt, idet træet blev plantet samme år som Lundbæk blev bygget. Hvis lindetræet ikke springer ud om foråret, går Lundbæk til grunde. Efter denne røverhistorie vandrede vi op på bakketoppen, hvor der var en flot udsigt over Limfjorden.

 

   

 

Vi samledes om en mindesten over en hest. Historien er flg.:

 

I 1848-1850 var Danmark i krig mod Tyskland. En af generalerne var General Schleppegrel, der stammede fra Norge. Som ung var han soldat i Aalborg. I soldatertiden blev han meget gode venner med godsejerfamilien på Lundbæk. Senere blev han gift med godsejerens datter Johanne. I krigen var generalen leder af slaget ved Isted. Desværre blev han hårdt såret og døde kort efter. Da Johanne fik den triste besked om hendes mands død, befalede Johanne, at den hest, der bar General Schleppegrel ved slaget i Isted, der var en flot rød hingst, skulle tilbage til Lundbæk. Da hesten døde, blev den begravet i Vesterskoven på det sted, hvor Johanne og generalen havde haft deres kissemissested. På hestens gravsted er der rejst et monument med teksten:

 

Mindesten over den hest der bar General Schleppegrel i slaget ved Isted 1850.

 

Ovenpå denne fine kulturhistoriske indsprøjtning, var vi klar til at indtage Kirstens dejlige frokost, der var ledsaget af Pouls indkøb fra Sigurd Müller. En superlækker oplevelse. Tusind tak.