Champagnemiddag med Jean Francois Clouet

2019-01-16T14:26:04+00:008. november 2009|Kaj og vin|

I 1987 var vi 10 danskere med salgsdirektør Preben Mikkelsen, Sig. Müller Vinhandel, i spidsen, der var i Epernay og blive optaget i Champagneordenen. I årene efter blev der afholdt en årlig champagnemiddag på skift mellem deltagerne, og selveste Christian Pol Roger kom fra Frankrig for at feste sammen med de glade danskere. Men det ebbede ud og blev først genoptaget for 3 år siden på foranledning af Jørgen Pedersen, Rold Storkro. Sidste år var vi på Hjorts Hotel i Kandestederne hos Mona og Peter. En stor oplevelse i de smukke omgivelser.

 

I år var det så vores tur. Vi var i alt 17 deltagere. Ved ankomsten kl. 15 serverede Lilly gammeldags æblekage i udestuen. Vel forsynet kørte vi derefter til Bangsbo Fort. Planen var ellers, at vi skulle køre op på Pikkerbakken og spadsere den flotte tur op til Fortet, men jeg havde glemt skiftet til vintertid m.v., så der blev for mørkt. Vi kørte derfor helt op på bakken, hvor vi blev modtaget af museumsdirektør Hans Munk og kommandør Jes Thomsen, der fortalte om bygningen af hele anlæget under krigen.

 

   

 

Der er ca. 80 bunkers, hvor man nu arbejder på at åbne mindst 20 og skabe et oplevelsescenter af format, bl.a. ved brug af digitale medier. Hans Munk åbnede selve kommandobunkeren og fortalte historier fra krigens tid samtidigt med, at vi skålede i Pol Roger Champagne Vintage 2000. Tak til Hans, fordi du ville bruge din søndag eftermiddag på os. Selskabet kørte derefter ned til Lis på Park Hotel og vandrede derefter over til Siloen, hvor Franks restaurant havde åbnet 10. etage i tårnet for os.

 

   

 

Ved hjælp af megen snak m.v. var det lykkedes Ib Bergkjær fra Sig. Müller Vinhandel at få deres champagneleverandør fra Bouzy, Jean Francois Clouet, til at komme til Danmark og deltage i champagnemiddagen. Han kastede sandelig glans over selskabet. Fortalte levende om livet i Epernay og omegn. Heldigvis havde han medbragt flasker, som vi skyllede ned under kyndig vejledning af Jean Francois.

 

   

 

   

 

Der blev holdt et passende antal taler, bl.a. havde Peter Jensen, Scheelsminde haft et større arbejde med at finde frem til billeder fra Ib Bergkjærs liv og holdt en smuk tale i anledning af Ibs udnævnelse til adm. direktør ved Sig. Müller. Han overrakte på sædvanlig charmerende vis en gave til Pia, fordi hun altid havde stået bag Ib. Her har komtur Karl Otto Schmidt lært mig, at i dagens Danmark står konen ikke bag ved men ved siden af manden.

 

Preben Mikkelsen fortalte også rejsehistorier og havde medbragt billeder fra 1987, så vi kunne se vores personlige udvikling, der for mit vedkommende mest er et spørgsmål om kilo, medens Lilly ligner sig selv, bortset fra hårfarven.  

 

   

 

   

 

Middagen blev den helt store oplevelse. Restaurantchef Dan og daglig leder Mette, havde dækket et smukt bord og køkkenchef Dan og hans højre hånd Mini serverede flg. menu og vine (champagne):

 

Menu:

 • Østers og agurk
 • Bagt helleflynder. Porrer, syltede grønne jordbær, persille, rødbedesirup
 • Rimmede kammuslinger. Gulerodsessens, urter, sprødt rugbrød
 • Granité af havtorn fra Palmestranden.
 • Krondyr fra Voerså. Svampe, selleri, sauce aromat, tranebær
 • Bagte æbler. Citroncreme, grangranité, kys, sprødt
Natmad: Rejemad. Søkogte rejer, frisk dild, citron, hjemmerørt mayonnaise
 
Vine:
 • Clouet Silver Brut
 • Clouet Rosé
 • 1911 Clouet Champagne
 • Clos de Clouet
 • 2007 Beaucastel
 • 2002 Latricieres Chambertin, Duroché
 • Dessertvin – Clouet Surprise
 • NV Grande Reserve Clouet
 • Pol Roger Brut Reserve
En meget flot aften der må være det ypperste, Franks kan præstere. Stor tak til Mette, Dan, Dan og Mini for en ypperlig præstation, der givet ville give 6 stjerner i Stiften.
 
Marianne, Annette, Lilly og undertegnede var så begejstrede for aftenen, at vi ved hjemkomsten nappede yderligere en flaske champagne, men så sov vi også godt.