Til opera med Dronningen

2010-11-13T00:00:00+00:0013. november 2010|Kaj og familien|

Musikchef Poul Elming, Aalborg Symfoniorkester introducerede ved sin tiltrædelse 1. september 2007, at han ville satse på at afholde en sangerkonkurrence opkaldt efter Lauritz Melchior (1890-1973), verdensberømt operasanger med bl.a. 519 Wagner forestillinger på Metropolitan i New York.

 

Pouls forudsætninger for at arbejde med Wagner er i sig selv fantastiske. Han var eksempelvis tilknyttet Wagner fæstningen i Bayreuth i 11 år i træk, hvilket ingen anden har præsteret. I lighed med Melchior fik han stemmen lagt om fra baryton til tenor.

 

Da Poul forelagde ideen for interessenterne var der naturligvis i bedste nordjyske stil store betænkeligheder. Kunne man finde pengene, ville orkesteret engagere sig i den krævende opgave at spille Wagner, ville der overhovedet være yngre sangere, der ville stille op, ville Musikkens Hus være færdigt, og ville der internationalt være muligt at samle interesse for sagen? Bestyrelsen gav dog grønt lys, og man engagerede som projektkoordinator Jan Kvistborg, hvilket var lidt af et fund.

 

   

 

Poul benyttede sit kæmpenetværk inden for operaverdenen og fik tilsagn fra bl.a. Placido Domingo, Daniel Barenboim og en lang række korifæer, der stillede op til Ærespræsidium, præsidium, dommere m.v. og den berømte dirigent Gregor Bühl blev antaget som dirigent. Hendes Majestæt Dronningen blev protektor for konkurrencen, og det lunede svært hos Poul og Trille, da Dronningen ringede og spurgte, om der kunne blive en plads til hende. Så ville hun møde, medens Henrik kunne jage i Trend. Det hele løb af stabelen i lørdags. Vi var inviteret til forestillingen og gallamiddag med besked om at møde i god tid, så alle kunne være på plads, når Dronningen ankom.

 

Orkestret bød velkommen med forspillet til Mestersangerne i Nürnberg. Konferencier Nikolaj Koppel præsenterede de 4 finalister fra Finland, Tyskland, England og Bulgarien, der herefter optrådte med udvalgte Wagner melodier. Dommerkommitteen placerede sig på række 10 og benyttede pausen til at votere. Det samme gjorde publikum i den udsolgte hal. Efter pausen underholdt 3 af symfoniorkesterets medlemmer på slagtøj (dvs. skraldespande, affaldsposer, fejekoste m.v.) Et morsomt indslag inden dommen.
Først blev publikumsprisen doneret af Spar Nord Fonden på Euro 3.500 givet til engelske Allison Denise Oakes. Symfoniorkestret have indsamlet kr. 10.000, der også tilfaldt Denise. Endelig var der juryens placering af de 4 sangere. Hoteldirektør Enan Galaly havde doneret 5.000 euro til fjerdeprisen, der tilfaldt Falko Hönisch, Tyskland. Erhvervsmagasinet Business Class havde til 3. pladsen givet 7.000 euro, som Jenny Lättilä, Finland modtog. Solistforeningen af 1921 havde skænket 15,000 euro til andenpladsen, der gik til Veselina Teneva, Bulgarien. Vinder blev Allison Denise Oakes, England, hvilket indbragte hende 25.000 euro foræret af Aalborg Samarbejdet.
Orkestret sluttede med forspillet til 3. akt af ”Lohengrin”
Ved den efterfølgende gallamiddag blev Poul Elming takket fra alle sider for det fremragende initiativ, der gerne skal fortsætte i år 2013 forhåbentlig i Musikkens Hus. En begivenhed der sætter Aalborg på Verdenskortet. Flot at det kunne lade sig gøre.
Billeder er venligst udlånt af fotograf Britt Lindemann og Aalborg Symfoniorkester.