Fødselsdagskoncert med Aalborg Symfoniorkester

2013-01-17T00:00:00+00:0017. januar 2013|Kaj og familien|
Det er helt utroligt, at fremsynede mænd i Aalborg i januar 1943 oprettede Aalborg By-Orkester, som det hed dengang. I spidsen for orkestret fik man Jens Schrøder, der var leder af orkestret i 37 år frem til det professionelle orkester med 65 musikere på lønningslisten, man har i dag.
Mange verdensnavne har optrådt, og jeg mindes eksempelvis Victor Borge, Birgit Nilsson, Anne-Sophie Mutter (der blev rasende, da en tilhører kom til at klappe i utide), Jose Carreas, Kiri Te Kanawa, der var en oplevelse, men vi sad så langt tilbage i salen, at vi knap nok kunne ane hende, men en flink mand lånte mig en teaterkikkert, så jeg så da hendes flotte barm.
Jeg husker dog bedst Josè Cura, argentinsk tenor, der optrådte som tenor i første afdeling, men overtog dirigentstokken efter pausen. Jeg mindes stadigvæk, hvorledes musikerne var engageret og ydede givet det optimale. Sikken en aften. Vi så ham for øvrigt i december 2011 i Operaen, København.
I dag hedder chefdirigenten Rumon Gamba. En britisk begavelse, der imponerer hver eneste gang med humør, indlevelse og engagement i særklasse. Når man dertil er så heldig at få Jan Kvistborg som musikchef, er man virkelig trimmet til at klare indflytningen i det nye Musikkens Hus i foråret 2014.
Selve fødselsdagskoncerten blev en lang forestilling, idet der i pausen var et glas og dejlig kransekage, så klokken blev 22, inden Alfaen fik snuden nordpå. Programmet indledtes med et stykke skrevet af Otto Mortensen til den første officielle koncert i Aalborghallen. Derefter Sergej Rachmaninov koncert nr. 3 for klaver og orkester med skønne Marianna Shirynian som solist. Hun tog salen med storm og måtte ud i et gribende ekstranummer med en langsom og følsom udgave af Gershwins ”The Man I Love”.
Efter pausen var det Carls Nielsens tur. Først Ouverturen til Maskerade, der var overstået på 4 minutter. Derefter Symfoni nr. 5, der tog 36 minutter med Rumon Gamba i fuld vigør. Jeg gad nok vide, hvor mange kalorier han forbrænder sådan en aften.