Familieudflugt 2013 til Sæby

2013-07-23T00:00:00+00:0023. juli 2013|Kaj og familien|
22 medlemmer af familien mødte op til årets familieudflugt. Lisbeth og Jørgen havde inviteret til morgenkaffe i deres dejlige villa, hvor man i bedste tilfælde kan vade direkte ud i åen og afledt deraf også har byens grønneste græsplæne.
Første besøg fandt sted i Nellemanns have, der er etableret af landinspektør Nellemann, der boede i Nørresundby. I dag arbejder man på, at en fond skal overtage hus og have, der har en meget flot beliggenhed på kanten af Jyske Ås. Der er 3 søer, masser af træer og buske, lystpavillon og mange stier, så der er rig mulighed for en dejlig vandretur i naturen.
Vi fortsatte til Sæby Kirke med den samme rare og dygtige guide, der fortalte om den store kirke. Den historiske udvikling fra kloster til folkekirke og fortællingen om de flotte kalkmalerier. Derefter fortsatte vi direkte uden for døren i Algade, hvor hus efter hus blev beskrevet. En meget spændende vandring, ikke mindst fordi Lisbeth er født i Algade, så hun kendte alle de små listige steder. Vi endte i Smedien til en stærkt tiltrængt fadøl og stjerneskud.

   
   
Så gik turen til Sæbygård, hvor den tidligere ejer, Julius Arenfeldt, havde måtte melde afbud som guide pga. sygdom, men fru Marian indtrådte som substitut. Vi kender hende som en gudsbenådet fortæller, men hun har indstillet fortælleriet for flere år siden pga. arbejdsbelastningen.
Men hun var i strålende form, så vi fik alle en oplevelse for livet med beretningen fra Sæbygårds bygning i renæssancen, overtagelse i middelalderen af Børglum Bispen og fra 1723 til 1989 i familien Arenfeldts besiddelse, hvorefter der blev stiftet en fond. Rundvisningen afsluttedes med kaffe og kage, hvor Marian fortalte spøgelseshistorier og svarede på familiens spørgsmål. Det var et par gode timer sammen med en belevende kvinde, der virkelig har evne til at bruge sproget.
   
   
Dagens sidste besøg gik til Sæby Miniby, hvor en række emeritusser bygger kopier af byens mange historiske bygninger. En strålende ide.
Middagen bestod af ålegilde på Dronninglund Hotel, hvor Kaj og Tove holdt sølvbryllup, så der var forrygende travlt, hvilket ålene bar præg af, men det skulle nu ikke ødelægge en forrygende fin dag i familiens skød, som sluttede af med, at vi så og hørte flaget blive spillet ned på Sæby Havn.
Og så var der ideelt sommervejr – herligt!