Ferie i Piemonte og Middelhavet rundt

2019-01-16T14:25:58+00:0025. september 2013|Kaj og vin|

For ca. 3 år siden havde vi en vidunderlig ferie til Caribien, hvor vi i 14 dage sejlede med rederiet Costa anført af captain Francesco Schettino, der som bekendt nu sidder i spjældet.

Vi var meget tilfredse med rederiet, så da vi ville på krydstogt igen, valgte vi Costa, men for at gardere os, rejste vi sammen med Inger og Jes Thomsen, der er kommandør og i 9 år var chef på Flådestationen. Han har i det aktive liv sejlet med alt, hvad der er værd at nævne.
Vi startede med fly fra Aalborg, Amsterdam, Rom til Genoa, hvor vi lejede en Fiat Doblo til stor betænkelighed hos Jes, der er fanatisk Mazda 6 mand. Den kunne imidlertid rumme 4 kæmpestore kufferter og var i det hele taget en stor positiv overraskelse. Vi kørte direkte til familien Grasso, der er tre søskende: Maria, Luigi og Alfredo.
De har en dejlig vingård i Treiso med udsigt til Alperne. Her er indrettet helt nye lejligheder, hvor vi blev indlogeret. Maria havde sørget for alt, hvad maven begærer, og der var stillet vin frem til fri afbenyttelse. De har chardonnay og alle lokale druesorter, men satser især på Vallegrande, der er en Barbaresco fremstillet på nebbiolo. Men de har også en dejlig barbera, og jeg tror, vi smagte i alt 18 slags vin, så vi sov godt den nat.
Vi har kendt familien i mange år. Annette og Marianne er blevet meget gode venner med familien, der er begyndt at sælge vin til Danmark. De har alt i moderne udstyr. Vi var så heldige at ankomme den dag, de startede høsten 2013, der tegner lovende.
Stærk kulde i foråret tog mange druer, men til gengæld har de haft en meget varm sommer. Vi inviterede dem til middag på Trattoria Risorgimento i Treiso, hvor de medbragte vinen. Vi fik alle egnsretterne, og det siger ikke så lidt. Niece Elisa, der har kontakt med Annette i København, var storyteller, så det blev en forrygende aften. Vi spiste i det hele taget fantastisk på restaurant i Neive, i Alba og hos niecen på Ristorante Rabaya i Barbaresco.
Der blev også tid til ønologiske studieture til Paolo Scavino i Barolo og Maurizio Giacosa i Neive, begge besøg var arrangeret af Mette og Ib, Sigurd Müller Vinhandel. Her fik vi en grundig gennemgang af vingårdene og fortrinlige smagsprøver.
Inger og Jes havde mødt en dansk dame fra Barolo, der var gift med en italiener. De drev en lille vingård Fratello Ferrero i La Morra, hvor vi smagte Barolo, Langhe og Barbera. Gode sager! Hun fortalte om livet som vinbondekone. Der blev også tid til besøg på markedet i Alba, inden vi satte kursen mod Savona, hvor Costa Favolosa ventede os.