Venner af Tordenskjold: Udflugt til Bangsbo

2013-09-07T00:00:00+00:007. september 2013|Kaj og familien|

Vi var inviteret til at møde kl. 09.45 på Bangsbo Fortet, hvor vi blev modtaget af Erik Christensen, som har mange kasketter: Museumsarkivar, forfatter, historiefortæller m.v. Han må nærmest betegnes som et omvandrende leksikon – eller et elektronisk leksikon. Det er utroligt, hvad den mand kan huske og berette om Frederikshavn. Jeg vil håbe, at man får ham optaget live, så senere generationer kan få glæde af hans fantastiske viden.

 

Erik Christensen er selv udpeget som Ven af Tordenskjold, og han forstod rigtigt at fængsle de gamle krigere (søfolk), bl.a. ved at præsentere Lappedykkeren, der i gamle dage blev benyttet som øvelsesfartøj (landfast) for kommende orlogsgaster. Den skal nu restaureres og bliver dermed en lækkerbisken for børn, der kommer til at kunne sejle et rigtigt skib!
Vi fortsatte til selve fæstningsanlægget, der blev bygget af tyskerne under 2. verdenskrig. Det består af 80 bunkers, der er placeret i 82 meters højde med udsigt over Frederikshavn, Læsø, Sæby, Skagen m.v. Det var næsten som at komme hjem (til Orionvej).
Erik fortalte levende om de mange bunkers, der de senere år er blevet istandsat og nu er blevet et fantastisk område for historisk interesserede. Man bliver ganske imponeret, når man ser de gamle kanoner fra Niels Juhl. De kunne skyde 18.000 meter og vejede 18 tons pr. stk. Det vil føre alt for vidt at gennemgå de forskellige bunkers funktioner, men det er absolut et besøg værd.
Vi fortsatte via Pikkerbakken ned til Møllehuset, hvor Erik bl.a. viste friluftsscenen, der i mange år er blevet brugt til sommerkoncerter. Men det interessante var, at der i kælderen var navnetræk og tegninger m.v. udarbejdet af russiske fanger, der i perioder under 2. verdenskrig holdt sig skjult i kælderen. Jeg vil ikke anbefale at tilbringe alt for lang tid i kælderen, idet den i dag ofte bliver benyttet af damer, der bliver tissetrængende.
Så vi ilede videre gennem Bangsbo Park til Bangsbo Museum, hvor vi bl.a. mødte Lars Olsens Fie, der skulle i gang med at vie 17 brudepar, der ville giftes 7-9-13.
Erik fortalte historier fra Bangsbo, medens vi gik gennem de mange rum. Han sluttede af med at fortælle om Ellingåskibet og udstillingen om 2. verdenskrig, hvor man har taget mange moderne kommunikationsmidler i brug. Det eneste lys, man har, er fiberlys fra Roblon, men det er jeg vant til fra min vinkælder. 
Erik Christensen har indrettet et lille haveområde ved museet, hvor vi nød det gode sommervejr. De hjemmelavede madder har sjældent smagt bedre. Det var en fin afslutning på en strålende dag, som Erik skal have tusind tak for.