Orgelkoncert med franske undertoner

2014-09-18T00:00:00+00:0018. september 2014|Kaj og familien|

C.V. Obel fonden forærede Musikkens Hus et fantastisk orgel til 17 millioner. Det er tidligere blevet indviet, men skulle i torsdags for alvor stå sin prøve i samspil med Aalborg Symfoniorkester efter en finjustering af stemmerne, der viste sig at være ganske vellykket, men ikke uden problemer. Man havde indkaldt organisten ved Notre Dame-katedralen i Paris, Olivier Latry, der regnes for en af verdens bedste på orgel.

 

For at dirigent og organist kan se hinanden, har man anskaffet et elektronisk spillebord, der kan placeres tæt ved podiet. Elektronikken svigtede imidlertid, så man kunne ikke få forbindelse, så organisten måtte op af trapperne til det faste spillebord, hvorfra han ikke kunne se dirigenten. Dog havde han et lille bakspejl, så han kunne ane dirigentens bevægelser. Teknologiproblematikken varede mindst ½ time, så der blev en pæn forsinkelse i programmet, som musikchef Jan Kvistborg dog fik forklaret ved bl.a. at spørge efter: Hvad får man for 17 millioner?

 

Den finske dirigent Petri Sakari gik frisk til sagen og organisten var en oplevelse. Jeg tror ikke, han satte en fod forkert. Programmet var iøvrigt:

  • Ravel – La Valse
  • Samuel Becker Toccota Festival
  • Orgelimprovisationer ved Olivier Latry, hvor det lykkedes ham at indsmugle “Nu falmer skoven”
  • Camille Saint-Saëns Symfoni nr. 3 “Orgelsymfonien”

I ventetiden kom jeg til at tænke på, at jeg i tidernes morgen selv spillede på orgel. Som dreng gik jeg om søndagen med Aalborg Stiftstidende og tjente kr. 1,- pr. solgt avis. Jeg kom ud til en ældre kone, der boede i et lille hus på Linderumgårds Mark. Hun ville nok købe Avisen, men på den betingelse, at jeg skulle give et nummer på hendes lille husorgel, der var forsynet med piber og fodpedaler. Når jeg ankom, var hun klar med dagens melodi, som jeg stampede mig igennem, medens hun sang til. Det må have lydt forfærdeligt, men det var da ganske hyggeligt.