Demonstration af 3 D printer på SCN Living Lab, Anholtvej 4

2014-12-09T00:00:00+00:009. december 2014|Kaj og familien|

Vi var inviteret til fyraftensmøde på Senhjerneskade Center Nords Living Lab, Anholtvej 4, der er et botilbud med 24 lejligheder til mennesker med senhjerneskade. Målet er at skabe værdi ved at bidrage til udvikling af viden og produkter med udgangspunkt i senhjerneskadede borgeres hverdag og udfordringer. Beboerne kan have:

  • nedsat evne til planlægning, hukommelse, koncentration og indlæring
  • manglende indsigt i egen situation
  • nedsat tolerance over for stimuli
  • svært ved at forstå sammenhænge
  • behov for tydelig og konkret kommunikation

Virksomheder, der ønsker at arbejde sammen med centret, kan leje lokaler, hjælpemidler, vidensudvikling m.v. Vi så et eksempel på samarbejde med en virksomhed, der havde fået undersøgt, hvordan deres produkt kunne videreudvikles, og det var blevet tydeligt, at der var langt større behov for deres gangvogn, end de havde troet.

Virksomheden 3 D Systems Corporation havde inviteret til demonstration af deres 3 D printere, der er en art fotokopimaskiner, der kan printe i 3 dimensioner. Det er ganske vist en 20 år gammel opfindelse, men først nu går det forrygende stærkt, idet kvaliteten er meget bedre end før.

 

Teknikken kan bruges til alt, vi har fantasi til. En bilfabrik kan f.eks. designe en ny model på computer. Overføre alle dataene til 3 D fotokopimaskinen, der printer den ny model ud i f.eks. skala 1:1000. Så har man en lejetøjsbil foran sig og kan bedre tage stilling til forskellige modeludkast.

 

Men også til ren produktion i små mængder kan printeren benyttes. Et område, der skyder frem med stor hastighed, er dentistområdet. Da jeg fornylig knækkede en tand på et flæskesvær, designede tandlæge Jesper Hatt, Skagen, den nye tand på computeren, loggede dataene over på printeren, der lavede en ny tand i plastik. Kunstige ganer er som skabt til teknikken og enhver kan se, at mulighederne er endeløse.

 

Efter demonstrationen var der sandwich og kaffe. Vi nåede lige hjem til kvindekampen mod Rumænien, hvor vi fik scoret i sidste sekund.