Aalborg Symfoniorkester: Nielsen, Dediu & Dvorak

2015-05-07T00:00:00+00:007. maj 2015|Kaj og familien|

Dirigent: Rumon Gamba

Solister:

Judith Blauw, obo og engelsk horn
Erik Sandberg, horn
Bettina Ejlerts Jensen, basun
Marius Ungureanu, bratsch

 

Koncertmester: Yana Deshkova

 

Program:

  • Carl Nielsen, Helios
  • Dan Dediu Wagner Under – uropførelse
  • Dvorak Symfoni nr. 9

Gamba styrede med sikker hånd orkestret gennem Carl Nielsens koncertouverture. Jeg så med frygt frem mod næste nummer. Ved ankomsten til Musikkens Hus blev vi modtaget af de 4 solister, der varmede op til aftenens højdepunkt, nemlig Wagner Under. Det lød ikke særligt godt, idet musikerne nærmest forsøgte at overgå hinanden i mærkelige lyde. Men til selve koncerten, fik piben en anden lyd.

 

Dediu har forsøgt at forestille sig Wagners Rheinguldet omformet til en Wagner storby med en familie, tunneler og rør, floder, vandløb og brønde, mørke, koncentrationslejr osv. osv.

 

De 4 solister indtog scenen som tyve i natten. Lyset blev slukket i salen, de 4 listede ud blandt publikum, og så indtrådte aftenens højdepunkt, nemlig Marius Ungureanu, bratsch, der spillede og sang helt fantastisk afsluttende med et skrig, så det løb helt koldt ned af ryggen. Døden trådte ind på scenen og afsluttede voldsomt med den største hammer, der nogensinde er brugt i musikkens tjeneste. Det hele bundet sammen af Gambas medlevende dirigering og dermed stor præstation af orkestret. Det var et nummer, de burde rejse rundt med til de store scener i Europa.

 

Aftenens symfoni af Dvorak havde alle chancer for at falde igennem oven på den foregående kraftanstrengelse, men ved hjælp af Gambas ledelse fik orkestret ny energi og præsterede atter en flot forestilling.

 

En aften, hvor jeg havde frygtet det værste, men fik det bedste.