Mit netværk Vild med Verden på besøg i Stavanger

2019-01-17T11:55:13+00:0021. maj 2015|Ledelse og kommunikation|

Marianne havde igen i år tilrettelagt en perfekt dag for os i Stavanger. Vi sejlede fra Hirtshals med Fjordline den 18. maj kl. 20.00 med ankomst til Risavika tirsdag morgen kl. 06.30, hvor bussen ventede og transporterede os til Stavanger Rådhus.

 

Efter morgenkaffen fortalte kommunens rådmand (dvs. kommunaldirektøren) Inger Østensjø om livet i Stavanger akkurat nu. Sidste år fortalte den kvindelige borgmester om den begyndende oliekrise med faldende priser, og nu kunne kommunaldirektøren fortsætte historien med tilpasning af hele organisationen og aktiviteterne, der dog er det rene vand i forhold til vores kommunale liv i Frederikshavn, der har været præget af store tilpasninger.

 

Min gode ven Leif Johan Sevland kom derefter på podiet. Han var borgmester i Stavanger i 16 år og er nu direktør for oliesammenslutningen ONS. Han tog relativt roligt på prisdykket og fremhævede fordelene ved, at dampen blev taget af kedlen. Det var meget interessant at høre ham fortælle om verdensmarkedet, herunder Amerikanernes store produktion af olie fra skifergas, der har været medvirkende til, at hele markedet er forrykket.

 

Vi blev herefter delt, idet 5 medlemmer af Frederikshavn Erhvervsråd blev overført til Rosenkilden, hvor Harald Minge fra Næringsforeningen fortalte om næringsliv og ressourcegrupper.

 

Vi andre (35) hørte kulturchef Rolf Norås fortælle om kultursatsningen i Stavanger kommune, herunder om det at være Europæisk kulturhovedstad i 2008. Som en passende afslutning på formiddagen bød Arne Joakimsen velkommen til N.B. Sørensen, der er en af hans mange restauranter og spisesteder. Sønnen Peter og restaurantchefen fortalte derefter om madkulturens udvikling i Norge de seneste 20 år, herunder om de mange aktiviteter, der har medført, at Rogaland fylke anses for Norges førende madområde. Et af højdepunkterne er den årlige “Glad mat” festival, der finder sted den sidste weekend i juli.

Vi vil prøve, om vi kan komme derop i år og opleve 250.000 nordmænd folde sig ud.

 

Efter dette spændende indlæg om mad, gik vi til bords og fik en fremragende kogt laks. Det var et godt grundlag for Mariannes veninde Lone, der har fået tildelt et tre-års stipendium for at forske i, hvorledes man kan motivere de ældre på plejehjem til at udøve et mere aktivt liv og i det hele taget gøre os i stand til at klare os selv.

 

Cruisechefen Anders Bang Andersen, der er gift med Marianne, afsluttede med at berette om arbejdet med at tiltrække krydstogtsskibe, hvor han har haft en eventyrlig udvikling de sidste 5 år, hvor antallet af skibe er vokset fra 35 til 200. Det er alt for voldsomt, så nu er antallet reduceret til ca. 160, men gå ind på Stavanger Havn og se den daglige bulletin om dagens anløb. Her fremgår det, at der ofte er 10.000 gæster på én gang, og det er naturligvis voldsomt.

 

Vi vandrede derefter til Stavanger Koncerthus, der er 2 år gammelt. Et fantastisk hus, der har kostet 1.2 mia. Koncertmester Sveinung Sand fortalte om huset. Vi var så heldige, at høre det store orgel i brug og fik dermed illustreret de fantastiske lydforhold. Programmet var hermed slut, og vi kunne tilbringe resten af eftermiddagen til at besigtige Stavanger centrum, herunder den gamle bydel med de fredede træhuse.