Musik af Ray Pitts med DRs Big Band og Frederikshavn Musikskole i Det Musiske Hus

2016-02-16T00:00:00+00:0016. februar 2016|Kaj og familien|
Det blev en aften af de helt store. DR’s Big Band er på Danmarks turné, og i Frederikshavn spillede de professionelle sammen med elever fra musikskolen. Jeg talte ikke antallet af musikere, men der var nok 80 på scenen, så de fyldte næsten halvdelen af den store sal.
 
Aftenens musik var udelukkende komponeret og arrangeret af Ray Pitts, der døde i 2012. Men det fantastiske er, at han i et par år i slutningen af 1980’erne var leder af musikskolen i Frederikshavn. Han var født i Boston i 1932 og bosatte sig for første gang i Danmark i 1962, men tog tilbage til USA i 1975, hvor han tog en musiksociologisk universitetsgrad i Princeton. Han spillede barytonsax og senere tenorsax, men blev først og fremmest komponist og arrangør.
 
I 1988 vendte han tilbage til Danmark som leder af Musikskolen i Frederikshavn, hvor han var i 2 år. Han blev gift med kordirigent Mette og flyttede sammen med hende et par år senere til Nivå. Han var i alle årene stærkt tilknyttet DR’s Big Band, hvortil han komponerede et utal af melodier og var også chefdirigent for orkestret.
 
Det er helt mærkeligt at tænke på, at vi i Frederikshavn har haft en af de største begavelser inden for Big Band genren. Jeg er helt flov over at tænke på, at vi har haft ham engageret i vores lokale musikliv, uden at jeg nogensinde fattede, at vi havde et geni tilknyttet.
 
Aftenen blev en stor oplevelse. Først spillede de unge mennesker fra Musikskolen alene, så trådte en kvartet til fra Big Bandet, der herefter overtog scenen, som de udfyldte helt enestående. Ray Pitts forstod nemlig at kombinere de enkelte solisters individuelle udtryk med orkestrets samlede lyd.  Man kan sige, at han søgte at give DR Big Band sit helt eget “univers of sound”.
 

Basunist Peter Jensen var aftenens konferencier og forstod uhyre pædagogisk at fortælle om en jazz legende.