Kulturcafé på Hjørring Gymnasium

2018-03-10T00:00:00+00:0010. marts 2018|Kaj og familien|

I det gode vejr med let frost, klar blå himmel, forårssol og vindstille, var vejret næsten for godt til at gå indendørs og høre om kunst. Men det blev lidt af en oplevelse. De mange tilhørere blev varmet op af gymnasiets musikelever under ledelse af musiklærer Dorte Alstrup (på trækbasun) inden Anne Lie Stokbro underholdt over emnet Poul Anker Bech – underfundig alvor. Anne Lie er mag.art i kunsthistorie og er kendt af alle i Nordjylland fra sit arbejde på Kunsten i Aalborg, Vraa udstillingen, kunstetagerne i Hobro foruden sit arbejde som forfatter og freelance kunst- og kulturformidler. Hun har kendt Poul Anker Bech helt fra gymnasietiden og tiden som lærer på gymnasiet i Brønderslev og arbejdet sammen med ham i mange år. Han etablerede sig i omegnen af Poulstrup i nærheden af barndomshjemmet i Taars. Han var med andre ord prototypen på en ægte vendelbo, der i sjælden grad formåede at skabe dobbelthed i sine billeder. På den ene side en nøjagtig beskrivelse af motivet og på den anden side et eller andet symbol, der skabte forvirring og tirrede nysgerrigheden. Han kaldte selv motivet for en irritator!

 

Jeg husker tydeligt, da vi købte det første billede af ham. Han havde malet en flot transformater i et smukt landskab, men ved foden placeret en utydelig barnevogn. Lillys mor blev meget forarget over kombinationen af transformatoren og den mærkelige barnevogn.

Anne Lie gennemgik en lang række eksempler på den underfundige alvor, men havde svært ved at få farverne frem på dias billederne, da den dejlige forårssol også ville deltage i festen.

Men det blev alligevel en flot eftermiddag og det stod klart for alle, at det ikke er en ren tilfældighed, at Poul Anker i dag er den nordjyske kunstner, der har størst succes målt på alle parametre.